Mijn koelvriescombinatie vriest niet


Condensorbatterijen zijn vuil


Als de condensorbatterijen zich binnen de muren van de vriezer bevinden, hoeven de batterijen niet te worden gereinigd. Als de condensorbatterijen echter gemakkelijk van achter of onder de unit kunnen worden geopend, moet u ze elke 6-12 maanden reinigen. Als de condensorbatterijen vuil zijn, kunnen ze de warmte niet effectief afvoeren, waardoor de koelcapaciteit van de vriezer sterk wordt verminderd. Als de condensorbatterijen vies zijn of in een tijdje niet zijn gereinigd, reinig ze dan.


Verdamper ventilatormotor


De motor van de verdamperventilator zuigt lucht aan over de verdamperspiralen en laat deze door de vriezer circuleren. Als de motor van de verdamperventilator niet werkt, zal de vriezer niet afkoelen. Op de meeste koelkasten zal de ventilatormotor niet draaien als de deur open is. Om de motor van de verdamperventilator te controleren, opent u de deur van de vriezer en activeert u vervolgens handmatig de deurschakelaar van de vriezer. Als de deurschakelaar is geactiveerd maar de motor van de verdamperventilator niet draait, vervang dan de motor van de verdamperventilator.


Start relais


Het startrelais levert stroom aan de compressor. Als het startrelais niet goed werkt, kan de compressor af en toe werken of helemaal niet lopen. Als de compressor niet draait, zal de vriezer niet afkoelen. Om te bepalen of het startrelais defect is, koppelt u de vriezer los en verwijdert u het startrelais van de compressor. Gebruik een multimeter om het startrelais te testen op continuïteit tussen de start- en run-klemmen. Als het startrelais geen continuïteit heeft of als het geuren ruikt, vervangt u het.


De verdamperspiralen zijn bevroren


De meest voorkomende oorzaak voor deze aandoening is een probleem met het ontdooisysteem. De ontdooiverwarmer wordt meerdere keren per dag ingeschakeld om eventueel aanwezige rijp op de spiraalvormige verdamperbatterijen weg te smelten. Als de ontdooiverwarmer niet wordt ingeschakeld, zal zich vorst blijven ophopen op de verdamperspiralen en zullen de spoelen uiteindelijk bevriezen. Gebruik een multimeter om te testen of de ontdooi- verwarmer een storing heeft, om de ontdooi- verwarmer op continuïteit te testen. Als de ontdooiverwarmer geen continuïteit heeft, vervangt u deze.


Condensorventilatormotor


De condensormotor zuigt lucht door de condensor en over de condensorbatterijen. Als de motor van de condensorventilator niet goed werkt, wordt er geen lucht door de condensor aangezogen waardoor de koelkast niet afkoelt. Als de motor van de condensorventilator niet draait, controleer dan de ventilatorbladen op obstructies. Zorg er vervolgens voor dat de messen vrij kunnen ronddraaien. Als de ventilatorbladen niet vrij ronddraaien, zijn de lagers van de ventilatormotor versleten en moet de ventilatormotor worden vervangen. Als er geen obstakels aanwezig zijn en de ventilatorbladen vrij kunnen ronddraaien, gebruikt u een multimeter om de ventilatormotor te testen op continuïteit. Als de motor van de condensorventilator geen continuïteit heeft, vervangt u deze.


Temperatuurregeling thermostaat


De thermostaat voor temperatuurregeling leidt de spanning naar de compressor, de motor van de verdamperventilator en de motor van de condensorventilator. Als de thermostaat niet werkt, krijgt het koelsysteem geen stroom en zal de vriezer niet afkoelen. Om te bepalen of de thermostaat defect is, draait u de thermostaat van de laagste instelling naar de hoogste instelling en luistert u naar een “klik”. Als u een klik hoort, is de thermostaat waarschijnlijk niet defect. Als u geen klik hoort, gebruikt u een multimeter om de thermostaat te testen op continuïteit. Als de temperatuurregelaar geen continuïteit heeft, vervangt u deze.


Gebruikersbediening en weergavebord


De gebruikersbediening en weergavebord is mogelijk defect. Dit is echter zelden het geval. Besturingskaarten worden vaak verkeerd gediagnosticeerd – zorg ervoor dat u vaker defecte onderdelen controleert voordat u het besturingspaneel en het displaypaneel terugplaatst. Als u vaststelt dat alle andere componenten correct werken, vervangt u de gebruikersbediening en het weergavebord.


Hoofdbesturingskaart


Besturingskaarten worden vaak verkeerd gediagnosticeerd – controleer voordat u de besturingskaart vervangt eerst vaker defecte onderdelen. Als u hebt vastgesteld dat alle andere componenten correct werken, vervangt u de hoofdbesturingskaart.


Compressor


De compressor is een pomp die het koelmiddel comprimeert en het koelmiddel door de verdamper- en condensorbatterijen laat circuleren. Als de compressor niet werkt, zal de vriezer niet afkoelen. Dit is echter zelden het geval. Controleer voordat u de compressor vervangt eerst alle vaker defecte onderdelen. Als u hebt vastgesteld dat alle andere componenten correct werken, controleert u de compressor. Gebruik een multimeter om de continuïteit tussen de elektrische pinnen aan de zijkant van de compressor te testen. Als er een open circuit is, is de compressor waarschijnlijk defect. Als de compressor defect is, moet deze worden vervangen door een bevoegde technicus.


Verzegelde systeemlekkage


Als de vriezer alleen de bovenste plank bevriest, kan er een verzegeld systeemlek in een van de planken zijn. Verzegelde systeemreparaties zijn meestal kostenbesparend. Als het afgedichte systeem lekt, moet u waarschijnlijk de vriezer vervangen.

De koelvriescombinatie keuzehulp

Om je op weg te helpen hebben we een keuzehulp ontwikkeld. Door antwoord te geven op verschillende vragen komen we er snel en gemakkelijk achter welk type koelvriescombinatie het beste bij jou keuken en jou huishouden past. Dan ben je er uiteraard nog niet: je kiest uit deze selectie welk model het beste bij jou past. Om je daarmee op weg te helpen leggen we onderaan uit waar je zoal op kunt letten. Maar eerst kijken we welk type koelvriescombinatie het meest geschikt is voor jou met de keuzehulp!

Wil je een inbouw of een vrijstaande koelvriescombinatie?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting koelvriescombinatie?
Moet de koelvriescombinatie beschikken over 'No Frost'?

Merken koelvriescombinaties

Er zijn verscheidende merken koelvriescombinaties. Elk melk heeft verschillende specificaties en een eigen design. Toch verschilt het binnen een merk ook welk model je kiest, er is namelijk veel variatie. De verschillende merken die wij aanraden zijn: Bosch, Siemens, SMEG, Whirlpool, ETNA en Inventum.


Bekijk top 10 koelvriescombinaties
Bekijk de top 10 koelvriescombinaties
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 koelvriescombinaties