Hoe onderhoud ik mijn koelvriescombinatie?


Het regelmatig onderhouden van huishoudelijke apparaten verlengt hun levensduur en zorgt ervoor dat ze op maximale efficiëntie blijven werken. Uw pocketbook profiteert ook van een lager energieverbruik. Door deze onderhoudspraktijken te volgen, zult u alle voordelen plukken.


Controleer de deurafdichtingen


Een losse afdichting zorgt ervoor dat er koele lucht naar buiten sijpelt, energie wordt verspilt en het is zonde de koelkast harder te laten werken dan nodig is. Zorg er eerst voor dat de afdichtingen vrij zijn van voedselresten. (Maak ze ongeveer twee keer per jaar schoon, gebruik een tandenborstel en een oplossing van bakpoeder en water.) Probeer vervolgens de  euro biljet test: Doe een 5 euro briedje in de deur dicht, zodat de helft erin zit en de helft eruit is. Als het gemakkelijk uitvalt, moet je mogelijk de deurafdichtingen laten controleren door  onderhoudspersoneel.


Stel de juiste temperatuur in


Houd de koelkast tussen de 3 en 7 graden en de vriezer op -19 graden.


Hou de koelkast gevuld


Koelkasten hebben “thermische massa” nodig om de lage temperaturen te handhaven. Koel voedsel en drankjes helpen de warme lucht op te nemen die binnenstroomt als je de deur opent. Als je van plan bent om uit eten te gaan of als je koelkast te groot is voor je behoeften, sla dan bijvoorbeeld een paar kannen water op om de kou te behouden.


Wees voorbereid


Als de stroom uitvalt, houd dan de deuren gesloten en gebruik voedsel uit de voorraadkast. Een ongeopende koelkast houdt voedsel vier uur lang veilig; een vriezer behoudt zijn temperatuur gedurende 48 uur indien vol en 24 uur indien halfvol.


Ontdooien


Handmatig ontdooien van koelkasten / diepvriezers: wanneer er zich aan de binnenwanden van de vriezer een vorst heeft gevormd die tot een dikte van een halve centimeter (of iets meer dan een centimeter) of zo is, haal het voedsel dan uit de koelkast / vriezer, zet de thermostaat uit of ontkoppel de unit en laat alle rijp smelten. Als de rijp volledig is gesmolten, schakel je het apparaat weer in, wacht tot het op een normale temperatuur is gekomen en vul je het weer aan met voedsel.


Zelf-ontdooiende koelkast / diepvriezers


Als je een zelf-ontdooiende koelkast hebt, hoef je niets te doen. Elke zes tot acht uur warmt de koelkast zijn koelspiralen enigszins op om eventuele rijpophopingen op de spoelen te smelten. Het resulterende water loopt weg in een ondiepe pan aan de onderkant van de koelvriescombinatie. Hoewel het water verdampt, moet je de pan regelmatig schoonmaken om geurtjes en bacteriegroei te voorkomen. Gebruik warm water en een kleine hoeveelheid afwasmiddel om het schoon te maken. De gebruikershandleiding bevat specifieke instructies die hiermee verband houden, maar bij de meeste modellen kun je de pan openen door de onderste grill te verwijderen en de pan eruit te schuiven.


Reinig het interieur


Gebruik wekelijks een doek bevochtigd met warm water om de kruimels en gemorste producten van planken en wanden te verwijderen. Een allesreiniger maakt het werk gemakkelijker en neemt vlekken en kleverige vlekken op zonder veel vet. Je kunt deze reiniger ook gebruiken op deuren en handgrepen. Gebruik luchtdichte containers om geurtjes in te sluiten en voedsel langer vers te houden. Als een artikel zwak is verpakt (dat wil zeggen karton) of eenvoudigweg kan lekken (dat wil zeggen ontdooien van vlees), plaats het dan op een plaat voordat het wordt opgeslagen.


Voor roestvrijstalen eenheden


Deze reinigingsoplossing en deze doekjes zijn speciaal ontworpen om vuil en vingerafdrukken op roestvrijstalen koelkasten te verwijderen. Tijdens het vegen is het het beste om het “graan” of patroon van het roestvrij staal te volgen.


Ontgeuren


Vervend en verwijder geuren met een deodorizer die speciaal is ontworpen voor koelkasten. Volgens de fabrikant is deze geurverdrijver tot 50 keer effectiever dan zuiveringszout voor het elimineren van voedselgeuren. Het effect duurt maximaal zes maanden.

De koelvriescombinatie keuzehulp

Om je op weg te helpen hebben we een keuzehulp ontwikkeld. Door antwoord te geven op verschillende vragen komen we er snel en gemakkelijk achter welk type koelvriescombinatie het beste bij jou keuken en jou huishouden past. Dan ben je er uiteraard nog niet: je kiest uit deze selectie welk model het beste bij jou past. Om je daarmee op weg te helpen leggen we onderaan uit waar je zoal op kunt letten. Maar eerst kijken we welk type koelvriescombinatie het meest geschikt is voor jou met de keuzehulp!

Wil je een inbouw of een vrijstaande koelvriescombinatie?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting koelvriescombinatie?
Moet de koelvriescombinatie beschikken over 'No Frost'?

Merken koelvriescombinaties

Er zijn verscheidende merken koelvriescombinaties. Elk melk heeft verschillende specificaties en een eigen design. Toch verschilt het binnen een merk ook welk model je kiest, er is namelijk veel variatie. De verschillende merken die wij aanraden zijn: Bosch, Siemens, SMEG, Whirlpool, ETNA en Inventum.


Bekijk top 10 koelvriescombinaties
Bekijk de top 10 koelvriescombinaties
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 koelvriescombinaties