Hoe maak je een koelvriescombinatie schoon?


Het is belangrijk om je koelkast schoon en opgeruimd te houden. Dit artikel legt uit hoe je de koelvriescombinatie schoon kunt houden en je voedsel veilig kunt houden. Lees verder voor schoonmaaktips voor een koelvriescombinatie. De koelkast is een van de belangrijkste aandachtspunten bij het schoonmaken van de keuken. Zowel rauw en gekookt voedsel als dranken en specerijen, het is van vitaal belang dat het apparaat schoon en hygiënisch wordt gehouden om het risico van voedselvergiftiging te verminderen. Het schoonmaken van de koelkast is echter niet zo eenvoudig als het schoonmaken van andere delen van de keuken en bepaalde producten mogen niet worden gebruikt om de koelvriescombinatie schoon te maken. Het schoonmaken van de koelvriescombinatie hoeft echter geen ontmoedigend proces te zijn, deze pagina legt uit welke producten geschikt zijn voor het schoonmaken van de koelkast en enkele eenvoudige technieken om je te helpen de taak in een mum van tijd te voltooien!

Volg onderstaande belangrijkste stappen wanneer je de schoonmaak start:

 1. Verwijder al het voedsel uit de koelkast – hiermee kunt je alle hoeken en spleten schoonmaken.
 2. Verwijder eventuele koelkastladen of -planken en laat ze weken in warm water gemengd met afwasmiddel.
 3. Gebruik een mengsel van warm water en afwasmiddel om het interieur schoon te vegen.
 4. Gebruik zuiveringszout om hardnekkige vlekken te verwijderen.
 5. Volg zorgvuldig de instructies op reinigingsproducten.

Kan ik gewone keukenreinigingsproducten gebruiken?

Sommige schoonmaakmiddelen voor de keuken, zoals zachte oppervlaktedoekjes die natuurlijke citrusolie gebruiken, mogen binnen een koelkast worden gebruikt, maar andere producten moeten worden vermeden. Keukenreinigers kunnen erg sterk zijn en bevatten veel chemicaliën die de gemeenschappelijke keukenbacteriën doden. Deze producten mogen echter niet, direct of indirect, in aanraking komen met voedsel; terwijl je de producten van de binnenkant van de koelkast kunt spoelen, is het gewoon niet het risico waard dat er een blijvende chemische rest achterblijft die verontreiniging zou kunnen veroorzaken. In plaats daarvan kunt je je normale afwasmiddel voor de keuken gebruiken, zoals Dreft, en wat warm water om de binnenkant van je koelkast af te vegen en de laden te weken. Volg altijd de instructies op het etiket van een reinigingsproduct.

Zijn natuurlijke producten nuttig?

Natuurlijke producten kunnen erg handig zijn bij het schoonmaken van een koelvriescombinatie en het zijn veilige manieren om het apparaat schoon en hygiënisch te houden. Normale zuiveringszout kan geweldig zijn voor het verwijderen van vlekken en het absorberen van slechte geuren, terwijl witte azijn goed is voor het reinigen van roestvrij stalen elementen, inclusief koelkastdeuren als je een roestvrijstalen model hebt. Vergeet niet eerst op een klein gebied te testen om te controleren of er geen nadelige effecten zijn.

Desinfectiemiddelen – zoals bleekmiddel – mogen nooit in koelkasten worden gebruikt. Net als bij andere keukenreinigingsproducten, kan elk desinfectiemiddel dat in contact komt met voedsel mensen ziek maken vanwege de sterke chemicaliën die ze bevatten. Blijf bij speciaal geformuleerde producten die veilig zijn om in de koelvriescombinatie te gebruiken, of kies in plaats daarvan voor natuurlijke reinigingsmiddelen.

Stapsgewijze instructies

Zodra je al je keukengerei bij de hand hebt (vergeet niet: geen ontsmettingsmiddel!), is het tijd om na te denken over hoe je de koelkast moet aanpakken. Hier zijn enkele handige methoden:

 1. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar verwijder al het voedsel voordat u begint. Zelfs als u alleen natuurlijke producten gebruikt, wilt u niet rond objecten heen reiken. Het hebben van een lege koelkast maakt het proces zoveel gemakkelijker en verwijdert de mogelijkheid van besmetting.
 2. Verwijder alle verwijderbare onderdelen, zoals planken en laden. Vul een bak met warm water en gewone afwasmiddel en laat deze delen weken voordat u ze afveegt en afspoelt.
 3. Veeg alle oppervlakken af ​​met commerciële doekjes of met een combinatie van afwasmiddel en warm water. Gebruik een microvezeldoek of een spons van goede kwaliteit. Deze reinigingshulpmiddelen vallen niet uiteen en laten kleine deeltjes achter in de koelkast.
 4. Voor hardnekkige vlekken, meng een kleine hoeveelheid baking soda met een beetje water om een ​​dikke pasta te produceren. Breng de pasta aan op de vlek en laat deze een uur staan ​​alvorens af te vegen met een vochtige spons of doek. Het zuiveringszout moet de vlek losmaken, waardoor het gemakkelijk weg te vegen is.

Wat zijn enkele eenvoudige preventieve maatregelen?
Om het gedoe tijdens het schoonmaken van de keuken te verminderen, zijn er een aantal snelle en eenvoudige manieren om de reinheid van uw koelkast op dagelijkse basis te handhaven.

 1. Zorg ervoor dat u regelmatig de producten in de koelkast controleert en alles weggooit dat is verouderd. Beschimmeld voedsel kan andere items besmetten, dus bak ze.
 2. Ruim gemorst materiaal zo snel mogelijk op. Morsen kan op andere voedingsmiddelen druppelen en kan een slechte geur veroorzaken, vooral als een fles melk lekt.
 3. Bewaar een kleine plastic doos gevuld met bakpoeder op de bodem van uw koelkast. Deze baking soda absorbeert alle sterke geuren!

De koelvriescombinatie keuzehulp

Om je op weg te helpen hebben we een keuzehulp ontwikkeld. Door antwoord te geven op verschillende vragen komen we er snel en gemakkelijk achter welk type koelvriescombinatie het beste bij jou keuken en jou huishouden past. Dan ben je er uiteraard nog niet: je kiest uit deze selectie welk model het beste bij jou past. Om je daarmee op weg te helpen leggen we onderaan uit waar je zoal op kunt letten. Maar eerst kijken we welk type koelvriescombinatie het meest geschikt is voor jou met de keuzehulp!

Wil je een inbouw of een vrijstaande koelvriescombinatie?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting koelvriescombinatie?
Moet de koelvriescombinatie beschikken over 'No Frost'?

Merken koelvriescombinaties

Er zijn verscheidende merken koelvriescombinaties. Elk melk heeft verschillende specificaties en een eigen design. Toch verschilt het binnen een merk ook welk model je kiest, er is namelijk veel variatie. De verschillende merken die wij aanraden zijn: Bosch, Siemens, SMEG, Whirlpool, ETNA en Inventum.


Bekijk top 10 koelvriescombinaties
Bekijk de top 10 koelvriescombinaties
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 koelvriescombinaties