Hoe kun je een koelvriescombinatie ontdooien?


Handmatig de vriezer ontdooien is iets waar de meeste mensen weinig zin in hebben. Het is een rommelige en tijdrovende klus. De nieuwe vriezers en koelvriescombinaties hebben een no frost systeem, wat inhoud dat er geen ijsvorming tegen de wand ontstaat en ontdooien van de vriezer of het vriesdeel niet nodig is. Indien dit niet het geval is, zijn een aantal tips om het ontdooien van de vriezer makkelijker te maken wel zo handig.

De beste manier om uw vriezer te ontdooien is om hem ‘gewoon’ te laten ontdooien als je hem hebt uitgezet. Als je online zoekt naar ‘vriezer ontdooien’, kom je allerlei suggesties tegen hoe je het proces kunt versnellen. Echter deze methoden zijn niet altijd veilig en veel werken niet even goed. Ze kunnen ook uw vriezer beschadigen of breken en uw garantie ongeldig maken. Om snel een vriezer te ontdooien, volg je deze 10 eenvoudige stappen:

  1. Schakel de vriezer uit en leg een oude krant rond de vriezer om te voorkomen dat water de vloer bereikt wanneer het ijs smelt. Leg vervolgens droge handdoeken in uw vriezer om water op te nemen terwijl het ontdooit. Vergeet niet om deze zo vaak uit te wringen of te vervangen door droge handdoeken om te voorkomen dat ze volgezogen raken.
  2. Verwijder al het bevroren voedsel meteen. Om te voorkomen dat voedsel ontdooien, kun je ze in een koeltas of koelbox met koelelementen plaatsen. Als je geen koelbox hebt, kijk dan of een bereidwillige buur tijdelijk een deel of al je diepvriesproducten kan bewaren.
  3. Verwijder alle laden, schappen en flessenhouders – alles dat kan worden verwijderd – en leg ze apart om te reinigen. Probeer ze niet te forceren als ze vastzitten vanwege het ijs. Je kunt ze later verwijderen wanneer het ijs smelt.
  4. Als de vriezer een afvoerslang of een bak eronder heeft, zorg er dan voor dat dit klaar staat om het water hierin af te voeren terwijl het ijs smelt.
  5. Wacht tot het ijs smelt. Je hebt waarschijnlijk een aantal van de volgende methoden gezien om dit proces te versnellen: het gebruik van een haardroger, behangstrippers, een warmtepistool, een stoomreiniger, ontdooien met autode-icer, ontdooien met zout of hakken op het ijs met een mes. Geen van deze methoden werken echt en met elke methode kun je de vriezer kapot maken. Daarbij is het ook niet veilig wanneer je elektriciteit met water mengt. Er zijn ook speciale diepvriesontdooiingssprays beschikbaar, maar de reviews die hierbij gegeven zijn, zijn gemengd en houd er dan ook rekening mee dat alles wat niet wordt aanbevolen door de fabrikant, de garantie ongeldig kan maken.
  6. Maak de vriezer schoon, door ook in al die hoeken en gaten te komen waar stukjes vuil zich hebben verzameld. Droog de vriezer zo veel mogelijk door deze goed af te vegen met droge handdoeken, voordat je hem weer inschakelt. Doe je dit niet, dan zal er meteen weer ijs opbouwen tegen de rand aan.
  7. Nadat de vriezer weer is ingeschakeld, geeft je hem de tijd om weer af te koelen voordat je het ingevroren voedsel weer in de koelkast legt. Dit kan enkele uren duren. Let op: al het voedsel dat is ontdooit is, mag niet opnieuw worden ingevroren.

De koelvriescombinatie keuzehulp

Om je op weg te helpen hebben we een keuzehulp ontwikkeld. Door antwoord te geven op verschillende vragen komen we er snel en gemakkelijk achter welk type koelvriescombinatie het beste bij jou keuken en jou huishouden past. Dan ben je er uiteraard nog niet: je kiest uit deze selectie welk model het beste bij jou past. Om je daarmee op weg te helpen leggen we onderaan uit waar je zoal op kunt letten. Maar eerst kijken we welk type koelvriescombinatie het meest geschikt is voor jou met de keuzehulp!

Wil je een inbouw of een vrijstaande koelvriescombinatie?
Zoek je een kleine, een grote of een normale afmeting koelvriescombinatie?
Moet de koelvriescombinatie beschikken over 'No Frost'?

Merken koelvriescombinaties

Er zijn verscheidende merken koelvriescombinaties. Elk melk heeft verschillende specificaties en een eigen design. Toch verschilt het binnen een merk ook welk model je kiest, er is namelijk veel variatie. De verschillende merken die wij aanraden zijn: Bosch, Siemens, SMEG, Whirlpool, ETNA en Inventum.


Bekijk top 10 koelvriescombinaties
Bekijk de top 10 koelvriescombinaties
Wij hebben het uitzoekwerk al voor je gedaan. 
Bekijk top 10 koelvriescombinaties