De beste bewaartips voor een koel- vriescombinatie

Je koelkast is niet alleen een kast voor eten, het is een hightech apparaat waarmee je al je favoriete snacks, specerijen en maaltijden onder optimale omstandigheden kunt bewaren. Niet alleen hebben koelkasten verschillende compartimenten die verschillende doeleinden dienen, ze hebben ook verschillende temperatuurzones. Dit betekent dat als je dingen op de verkeerde plek opslaat, je niet profiteert van het moderne wonder van koeling. En dat leidt tot voedselverlies, verlies van geld aan verspilde energie en minder verlangen om thuis te koken.

Voedsel moet bij koude temperaturen worden bewaard om de groei van bacteriën en andere microben te voorkomen die voedsel bederven en mensen ziek maken. Koelkasten moeten worden ingesteld op 7 graden of lager en vriezers moeten worden ingesteld op -18 graden. Maar zelfs wanneer de koelkast koud is, zal de temperatuur in verschillende delen van de koelkast variëren, afhankelijk van hoe dicht ze bij het koelelement zitten. Beheers de kunst van de koelkast en uw voedsel gaat langer mee.

Diepvries

Laten we beginnen met de voor de hand liggende dingen: diepvriezers zijn voor het opslaan van bevroren dingen (uiteraard). Je ijs gaat in de vriezer, evenals bevroren fruit, groenten, vlees, bouillon en andere spullen. Je kunt ook een verrassend aantal andere voedingsmiddelen in de vriezer bewaren voor later gebruik, zoals tortilla’s, pastasaus en zelfs eieren. (Opmerking: je kunt brood maximaal drie maanden invriezen, maar bewaar het niet in de koelkast want het zal uitdrogen.) De truc met diepvriezers is om voedsel goed in hun containers te proppen en de dingen goed georganiseerd te houden, omdat deze opslag en energie gebruik optimaliseert.

Deur van de koelkast

Deuren zijn het warmste deel van de koelkast en moeten worden gereserveerd voor voedingsmiddelen die het meest bestand zijn tegen bederf. Houd kruiderijen, sappen en ander voedsel dat hier bestand is tegen temperatuurschommelingen. En vergeet niet dat zelfs kruiden een houdbaarheidsperiode hebben. Aangezien koelkastdeuren warm kunnen worden (met name wanneer ze vaak worden geopend), zouden eieren en zuivelproducten hier niet moeten komen, zelfs als u melk direct uit het pak drinkt.

Bovenste planken

De bovenste planken van de koelkast hebben de meest constante temperaturen. Eén pro-strategie van restaurantkeukens is om voedingsmiddelen die niet boven in de koelkast hoeven te worden gekookt, te plaatsen. Dit omvat restjes, drankjes en kant-en-klare gerechten zoals tortilla’s, hummus en vleeswaren. Kruiden kunnen vers worden gehouden door ze rechtop te zetten in een vaas of pot met water en deze losjes te bedekken met een plastic zak. Je zult ook bessen hier willen houden voor gemakkelijke bereikbaarheid.

Lagere planken

De onderste schappen zijn je beste gok voor rauw vlees, eieren, zeevruchten en andere zuivelproducten om te bewaren bij de koudste temperaturen. Om te voorkomen dat de bacterie van rauw vlees naar andere gebieden verspreidt, wijst u een bepaald gedeelte van de koelkast toe als uw vleeskast. Bewaar vlees in de originele verpakking en plaats het op een bord of in een geïmproviseerde bak die regelmatig wordt schoongemaakt.

Vul je planken niet te veel. In tegenstelling tot de vriezer mag de koelkast niet volledig worden verpakt. Koude lucht moet hier naartoe stromen, en als dat niet lukt, krijg je inconsistente temperaturen.

Koelladen

Het doel van de koelladen is om vochtige omstandigheden te behouden die groenten en fruit helpen behouden. Maar maak niet de fout om al uw producten samen in een fruit en groente te gooien. Veel vruchten, waaronder appels, perziken, pruimen, peren en meloenen, produceren ethyleen, een chemische stof die ze helpt rijpen. Helaas kan het geproduceerde ethyleen ook de rijping in andere planten bevorderen, waardoor groenten geel, slap of zelfs scheutig worden. Bewaar daarom groenten in een lade en fruit in een andere lade.

Fruit en groenten moeten worden gewassen voor het eten, maar te veel vocht kan voedsel van rijp naar verrot brengen. Het doel is om fruit en groenten te wassen wanneer het uitkomt, maar niet zo lang van tevoren dat ze waarschijnlijk zullen bederven wanneer je ze opeet. Bij het wassen van fruit, kun je extra vocht verwijderen door in een vergiet af te tappen, af te drogen met een papieren handdoekje of een slacentrifuge te gebruiken. Bessen zijn bijzonder kwetsbaar, dus wees voorzichtig en neem ze binnen een dag of twee op en bewaar ze op de bovenste plank van de koelkast. Na het wassen zet je groenten en kruiden in een plastic zak of bak met een stuk keukenrol om overtollig vocht en al het andere op te zuigen in schone (en bij voorkeur heldere) containers. Plaats de containers terug in de laden voor langdurige opslag of op de bovenste plank waar u ze sneller ziet en opeet.

Bovenop de koelkast

Als je de bovenkant van je koelkast hebt gebruikt als een voedselzolder waar je flessen merlot of broden opstapelt, stop dan. Zelfs als je keuken klein is en die ruimte superhandig aanvoelt, is dat geen slim idee. Om de koude temperaturen binnenin te regelen, pompt de condensorbatterij van de koelkast warme lucht naar buiten, en die warmte stijgt rond de kast van het apparaat. Resultaat: het wordt behoorlijk opwarmbaar en kan dingen zoals wijn en brood snel bederven. Het beste gebruik van deze ruimte? Bewaar apparaten of benodigdheden zoals papieren handdoeken of een stapel kookboeken.

Wel in de koelkast of niet in de koelkast?

Een van de hardere vragen is uitzoeken of er iets in de koelkast gaat. Bepaalde voedingsmiddelen horen niet in de koelkast, zoals tomaten – die worden melig en geurloos in de koelkast – dus houd ze comfortabel bij kamertemperatuur. Uien, pompoen en aardappelen doen het het beste in een koelere omgeving met weinig vocht, dus bewaar ze in een donkere kast of een andere plaats buiten de koelkast. Avocado’s en veel fruit zijn prima om op de aanrecht te laten rijpen, maar kunnen ook in de koelkast gaan om het proces te vertragen als dat nodig is. Kruiden kunnen in de koelkast of in een vaas op het aanrecht worden bewaard als ze met een paar dagen worden gebruikt.

Dan is er de grijze zone: voedingsmiddelen die kunnen worden gekoeld om maximale versheid en kwaliteit te behouden, maar die niet gekoeld hoeven te worden als u ze relatief snel gebruikt. Bijvoorbeeld, noten, notenbloem en veel notenpasta’s zijn prima te bewaren in de kast, maar koeling zal helpen om de natuurlijke oliën te behouden en notenpasta’s te scheiden. Koel deze spullen als uw huis warm is of als u deze producten niet binnen een paar weken (of allebei) zult gebruiken.

Volkoren meel – dat gezonde oliën en voedingsstoffen bevat – en oliën met een laag gehalte aan verzadigd vet zoals canola-olie, saffloerolie en olijfolie zullen langer meegaan als ze in de koelkast worden bewaard, weg van de warme temperaturen. Maar nogmaals, als je elke week muffins met amandelmeel maakt, is het prima om de bloem bij kamertemperatuur op te bergen. Kortom: als deze producten lang in uw keuken liggen, zorgt het plaatsen in de middelste of bovenste planken van uw koelkast (of zelfs van bevriezend meel) voor het voorkomen van smaken die zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen.